Напълно е възможно абсолютно здрави хора без наличие на заболяване да

...
Напълно е възможно абсолютно здрави хора без наличие на заболяване да
Коментари Харесай

Лекар от Пловдив обясни как влияе жегата на мозъка ни и защо някои стават агресивни

" Напълно е допустимо абсолютно здрави хора без съществуване на заболяване да отключат нараснала тревога или паническа офанзива заради високите температури ", сподели доц. доктор Стефан Попов пред кореспондент на Plovdiv24.bg

Екстремните температури на открито са тест освен за физическото ни здраве, само че и за психологичното. Свързахме се с него, с цел да го попитаме какво е въздействието на високите температури върху душeвността ни и какви са признаците.

Той лекар по медицина, експерт по неврология и психиатрия, както шеф клиниката по психиатрия към УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив.

" Психичното здраве е необятно разбиране. В жегите най-интересни за обществото са незабавните случаи. Броят на незабавните психиатрични случаи е по-висок през пролетно-летните месеци в съпоставяне със зимата. Това демонстрират данните за България, само че и отвън нея.

Няколко са факторите, оказващи въздействие - екстремалните температури, атмосферно налягане, равнището на облачност и вятърът. Въз основа на тези фактори лекарите могат да предположат колко пациенти ще чакат през идващите 7 дни. В летните месеци поради температурите потребността от психиатрична неотложност се е покачила. "

Д-р Попов изясни, че при всеки градус нагоре смъртността, обвързвана с психологични болести, се покачва с 2.2%. Тези обстоятелства са за избрана възрастова група.

" Всеки един градус нагоре в температурата се свързва с покачване на заболеваемостта от афективни разстройства, органични психологични разстройства, дължащи се на мозъчно-съдова болест, шизофрения, невротични и тревожни разстройства. "

Доц. доктор Попов показа, че паническото разстройство е представител на тревожните разстройства, което се усложнява значимо в тези температурни пикове. Паническото заболяване е главно при младежите. Пикът му е 25-35 години. Една офанзива може да бъде предизвикана от рискова топлота. Симптомите, зараждащи от жегата - потене, прилошаване и сърцетуптене, се умножават при хора с под паника разтройства и водят до тежки прекарвания.

Доцентът разяснява експанзията през лятото:

" Повишената температура и нарасналата мокрота са свързани с измененията в атмосферно налягане и с повече слънцегреене. Могат да се отключат доста прояви, в това число прояви на експанзия. Повишеното слънцегреене води до нараснала продукция на невротрансмитери като серотонин. Свързваме го с деянията на благополучие, само че той може да отключи свръхактивност, в това число настъпателност. "

Симптомите, които би трябвало да се следят, са нарушен сън, нараснала реактивност, експанзия. Те изискват консултация или най-малко понижено движение на живот.

От опита си доц.д-р Попов сподели, че има хора, които минават през жегите доста леко, само че има такива, понасящи мъчно високите температури.

Той показа, че никой не приказва за депресията през зимния интервал, а тя също не е за подценяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР